SeneCura SeniorCentrum Telč

Pečení štrúdlu s klienty SeniorCentra Telč

Chodby našeho domova tento týden provoněla vůně pečeného štrúdlu. Klienti si v rámci pravidelných klubů na každé domácnosti upekli tento oblíbený moučník.

Práci si poctivě rozdělili. Těsto si klienti připravili den předem, aby se pěkně uleželo. Druhý den někteří loupali, krájeli nebo strouhali jablíčka. Další vyváleli těsto a balili nohavice do krásných štrúdlů.

Na upečeném moučníku si pochutnali klienti při odpolední kávě.

Pokud někoho láká pečení, přikládáme recept na náš štrúdl z octového těsta.

Suroviny:
350 g hladké mouky
250 g Hery
2 žloutky
1 lžíce octa
podle potřeby mléko
špetka soli
jablka
skořice
podle chuti – rozinky, brusinky, ořechy
Postup:
1. Do prosáté mouky rozsekáme Heru, přidáme žloutky, ocet a špetku soli, nožem zpracujeme a přidáme tolik mléka, aby vzniklo hladké těsto, které už propracujeme ručně.
2. Vyválíme placku nebo raději dvě menší, naplníme jablky, poprášíme skořicí, můžeme přidat rozinky, sekané ořechy nebo zkuste hrst sušených brusinek. S cukrem šetříme, jablka bývají sladká dost, stačí 1 vanilkový cukr nebo lžíce obyčejného cukru.
3. Zavinutý štrúdl dáme na plech s pečicím papírem do středně vyhřáté trouby a upečeme.

Přejeme dobrou chuť.

Předchozí článekDalší článek