SeneCura SeniorCentrum Telč

Návštěva výzkumného centra s klienty SeniorCentra Telč

Tento týden jsme byli s klienty SeniorCentra Telč pozváni na návštěvu do výzkumného centra v Telči, konkrétně do Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky sídlící v těsné blízkosti našeho domova. Naše klienty vždy velmi zajímalo, čím se zde zabývají.

Přivítal nás pan ředitel Ing. Jakub Novotný a pan Ing. Michal Vopálenský. Pánové si pro nás připravili krátké povídání o jejich práci a poté jsme si prohlédli prostory centra. Zjistili jsme, že se zde zjišťuje například vliv počasí na budovy, ať už historické památky nebo nové stavby, které se teprve navrhují. Tyto pokusy mohou probíhat jen za pomoci klimatického větrného tunelu jménem Vincenc Strouhal, který je v naší zemi jediný a dokáže simulovat jakékoliv povětrnostní podmínky.

Ovšem nejvíc klienty zaujalo rentgenování historických artefaktů, které zde probíhá. Díky němu je možné si prohlédnout vzácné památky a obrazy bez jakéhokoliv poškození. Vyzkoušeli jsme si také termokameru a prohlédli si model sršně vytištěné na 3D tiskárně.

Klienti si středeční dopoledne velmi užili. Jistě to nebyla naše poslední návštěva a rádi za panem Novotným a panem Vopálenským opět zavítáme.

Předchozí článekDalší článek